Läs senare

Tankar om hösten

av Helena Ingvarsdotter
12 Apr 2017
12 Apr 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

I veckan hade vi på redaktionen möte med vår tidningsgrupp. Deltagarna kommer från olika delar av landet – de flesta arbetar i barngrupp i förskola eller förskoleklass och några jobbar som forskare och lärarutbildare eller utvecklare. Vi träffar dem två gånger per år och resultatet blir en fantastisk samling tips och idéer på ämnen att ta upp i tidningen. Allt för att vi på redaktionen ska kunna pricka in vad som är aktuellt, intressant och nyttigt för dig som arbetar ute i verksamheten. För det är ju din tidning. Så mycket spännande kom upp på mötet! Vi diskuterade modersmål, flerspråkighet och kulturell identitet och jag tror faktiskt att vi hade kunnat prata enbart om det i timmar. Ett otroligt intressant – men också svårt – område.

Ett annat ämne på agendan var att arbeta med digitala hjälp­medel. Till exempel verkar programmering väldigt hett på många håll, men är fortfarande ganska okänt hos andra.

Vi diskuterade övergångar och inskolning, eller introduktion som det heter egentligen. Vilka dokument används i de sammanhangen, hur går tankegångarna kring anknytning och vad finns det egentligen för forskning att luta sig emot? Ett annat spår som kom upp var att vissa övergångar generellt sett får mer uppmärksamhet än andra. Flytten till förskoleklass eller skola ses som en stor grej, medan övergångar inom förskolan (exempelvis byte av avdelning) inte förbereds lika noga.

Vad får du för tankar när du läser de här punkterna? Känner du igen frågeställningarna? Jobbar ni i din verksamhet på något smart sätt med något av detta? Tveka inte att höra av dig till oss! För det här är ämnen som vi på ett eller annat sätt kommer att skriva om under hösten, och vi vill gärna ha tips på förskolor och förskoleklasser att göra reportage ifrån.

Hör av dig via mejl på forskolan@lararforbundet.se eller sök upp oss via Twitter eller Facebook. Gör det redan i dag, vetja.

Men allra, allra först; slå dig ner i soffan eller läsfåtöljen med det här numret av Förskolan. Vi bjuder på ny forskning, ett reportage om att använda musik i dokumentationen samt tips om vad du själv kan göra för att bidra till integration på fritiden och på arbetsplatsen. Läs också om krånglet som uppstod i Örebro när förskolan plötsligt blev avgiftsfri och ta del av fem smarta råd om att sluta skjuta upp saker. Och njut av temat som är en extra härlig karamell, nämligen superhjältar. Trevlig läsning!

Rösta

Är du nöjd med er gård?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin