Tips inför det nya året

12 Jan 2010

När jag cyklar till jobbet händer det ibland att jag möter människor som tittar lite undrande på mig. Och visserligen är väl inte cykelhjälmen så särskilt estetiskt tilltalande, men jag ser inte konstigare ut än nån annan med en dylik bytta på huvudet. Nej, det är inte därför de tokglor. Utan det är för att jag, utan att tänka på det, sjunger högt för mig själv. Musiken liksom finns i kroppen och vill ut.
Att sjunga får fart på endorfinerna, kroppens lyckohormon, brukar man ju säga och så är det för mig.
Men alla känner inte så. Vissa har fått höra att de inte kan sjunga eller tycker att det är så mycket prestation kopplat till musikutövande att det bara blir jobbigt. Och om man känner så kan det vara tufft att jobba i förskolan. För där ska det definitivt sjungas! Eller? Nja, det finns faktiskt många andra sätt att arbeta med musik på – och i det här första numret för året av Förskolan ger vi tips och inspiration om hur man kan jobba.
Ibland kan man bli lycklig av politik också. Strax före jul sa utbildningsministern att regeringen kommer att gå emot utredningsförslaget om en förkortning av utbildningen till lärare i förskolan. Den kommer alltså att fortsätta vara 3,5 år.
Det är mycket positivt att regeringen har lyssnat på den kritik som har kommit bland annat från förskollärarna själva och från forskarhåll. Som jag har skrivit tidigare i den här spalten: det
vore vansinne att korta ner utbildningen till tre år. Inte minst eftersom det övriga som sker i politiken kring förskolan går ut på att stärka förskollärarnas pedagogiska ansvar och göra lärandet tydligare. Det handlar om yrkets status och verksamhetens kvalitet. Det är inte ett hållbart resonemang att de som jobbar med små barns lärande och utveckling kräver kortare utbildning än de som jobbar med större barn och ungdomar.
Ett annat förslag som mött kritik och reaktioner är det som handlar om förändringar i förskolans läroplan. Därför ska det i början av februari bli en hearing där politikerna bjuder in representanter bland annat från kommuner, myndigheter och fackförbund. Vi väntar med spänning på resultatet av den.
Spännande är också att vi nu har inlett ett valår. En för politikerna mycket viktig väljargrupp är förstås alla föräldrar. Ta nu hjälp av dem för att föra upp förskolan högt på agendan! Passa på att, trots ekonomiskt besvärliga tider i kommunerna, prata om barngruppernas storlek och verksamhetens resurser och kvalitet, så att föräldrarna i sin tur hjälper till att göra dem till valfrågor.
Glöm inte heller att berätta om allt det goda pedagogiska arbete som redan pågår och som politikerna inte alltid verkar känna till. För om inte förskollärarna berättar om det – vem ska då göra det?

Är du nöjd med er gård?