Ingår i temat
Arkitektur som utmanar
Läs senare

Titta in i tre nya designförskolor

Nu växer de fram en efter en: de supersnygga och smått spektakulära förskolorna. För barnens skull. Eller för att profilera ett bostadsområde? Kanske bådadera. Här ger vi tre exempel på nya designförskolor från Stockholmsområdet.

02 feb 2011

Förskolan Paletten, Telefonplan i Stockholm

Foto: Maja BrandSom en njure. Eller kanske en enorm, liggande gammaldags telefonlur ser den ut, med en knallgul ribbfasad. Inga hörn utan en organisk, böljande form som ska locka till rörelse både inne och ute.

Förskolan heter Paletten och ligger vid Telefonplan i södra Stockholm och är ritad av Martin Videgård och Boille Tham på arkitektbyrån Tham och Videgård. Men det är inte bara de som har tänkt – pedagogerna har också varit delaktiga i processen.

Inspirationen kommer från Reggio Emilia med öppen planlösning och möjlighet att dra sig undan och pausa eller vila i mindre avskilda rum. Lokalerna är färgstarka, fönstren sitter i olika höjder – även de minsta
barnen kan se ut mot lekområdena utomhus.

Verksamheten startade på våren 2010, närmaste grannar är Konstfack och ett grönområde. Cirka 100 barn vistas här om dagarna. Förskolan är byggd i naturvänliga material med en fasad som minskar direkt solinstrålning.

 

 

Förskolan Ugglan, Alby i Stockholm
 
6 uggaln.tif

Förskolan Ugglan i Alby förstördes i en anlagd brand 2006. Botkyrka kommun ville att den nya förskolan skulle bli en positiv motvikt till skadegörelsen i ett utsatt område. Nya Ugglan är ett samarbete mellan beslutsfattare, pedagoger, tekniker, arkitekter med flera. Stor vikt lades vid säkerhetsfrågor, resurseffektivitet och miljö.

Tanken är att arkitekturen ska stödja pedagog-ernas arbetssätt och barnens utveckling: från en ettåring med ett mindre revir till en femåring med äventyrslust.

Huset är cirkelformat och fasaden är klädd i blank aluminium. Förskolan har plats för 160 barn. Lokalerna är öppna med fönster- och väggöppningar i olika höjd för att ge fri sikt in i de olika rummen och för att skapa fler mötesplatser. Formerna inomhus är böjda. Här finns två stora ateljéer – man arbetar Reggio Emilia-inspirerat med pedagogista som leder det skapande arbetet. Gården och matsalen är gemensam för alla, ateljéerna delas av fyra avdelningar och lekrummen av två avdelningar.

Arkitekten Ami Katz på byrån 3dO, gjorde en referensgrupp av sina egna barn och deras kompisar – de ville till exempel ha ett utskjutande tak att ta skydd under när det regnar.

”Restaurangen” är de större barnens matsal. Lokalen har en egen entré och kan hyras ut som fest- och samlingslokal på kvällar och helger.

 

 

Nova Förskola, Tullinge i Stockholm2700_09052504.tif
I Riksten i Tullinge utanför Stockholm, ligger förskolan Nova, ritad av arkitekterna Mats Victorson och Krister Bjurström på arkitektbyrån Bjurström & Brodin. Det är ett hus som ska kunna användas även för möten och aktiviteter kvällstid. På hörnet finns ett högt rum i två plan. Matsalen ligger i byggnadens centrum. Utomhus finns pelararkader som ger skydd till de terrasser där barnen sover utomhus i sina vagnar. De sex avdelningarna omsluter en gemensam innergård, gården är gjord som en rundel, som möts av ytterligare en rundel och därefter en halvcirkelformad amfiteater i skogsbacken intill.
Varje avdelning har en egen färg, även markerad på ytterfasaden. Väggarna inomhus är vita från golvet och upptill en meter, därovanför olika kulörer. Golven är gula och varma.

Mellan lekrum och smårum finns lågt placerade fönsterpartier. I fönstren kan man montera hyllor på olika nivåer så att barnen kan göra utställningar av sina alster.
2700_09051127.tif
Källor: Pedagogiska magasinet, tidningen Arkitektur, tidningen Arkitekten, www.stockholm.se, www.vasakronan.se

Fråga

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin