Läs senare

Unna dig en grön semester

Byt förskolebrus och vardagsstress mot grönt semesterlugn i svensk natur. Häng med på klimatsmart resande som är bra för både kropp, själ och miljö.

18 maj 2016
Unna dig en grön semester
Illustration: Janette Bornmarker

Bland hundratals stjärnor kröner månen natthimlen som en stor, blänk­ande silverkula. Guiden Jan Nord­ström har just höjt handen som ett tecken till absolut tystnad. Plötsligt strömmar ett långt, utdraget ylande genom de täta Bergslagsskogarna. Mötet med vargfamiljen känns som något på film, starkt och overkligt.– Wow! Man bubblar liksom av lycka, viskar Marie Knock som valt svensk vildmark på semestern.

Egentligen är det självklart. Natur är bra för oss. Få saker kurerar bullrig förskolemiljö och vardagsstress så effektivt som sällskap av träd, blommor och fågelsång. Forskning visar att tid som tillbringas i skog och mark gör gott. Pulsen går ner, halten av stresshormonet kortisol minskar.

Reser du dessutom med tåg i stället för flyg eller bil till svensk natur, blir din semester klimatsmart, vilket gör gott för både dig och miljön.

– Att semestra inom Sverige innebär att uppleva och upptäcka. Gör som allt fler gör, ta nattåget till Norrbotten, Lappland eller Skåne. Då vaknar du utvilad och kan direkt påbörja din semester. Förra året var det nästan dubbelt så många som tog nattågen till Malmö jämfört med året dessförinnan, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Tillsammans med allemansrätten rymmer vårt land nästan obegränsade möjligheter till gröna upplevelser. 240 mil kust har sällskap av fyra distinkta årstider. Tusentals insjöar, myrar och stora skogar finns också. Ibland med vår tids största bristvara, total tystnad. Pärlorna är dessutom väl spridda över landet. Gotska Sandöns kritvita sandstränder, öländska orkidéängar och Stockholms skärgård tillhör russinen i kakan tillsammans med salta Bohusklippor och fjällvandring till midnattssol och nyfångad röding.

Stanna gärna flera dagar på ditt resmål i stället för att flacka runt mellan många olika platser.

– Natur och nationalparker vinner på att upplevas under både morgnar och kvällar, menar Per Jiborn på Svenska ekoturism­föreningen.

Just Ekoturismföreningen står för kvalitetsmärkningen Naturens bästa som bland annat tar hänsyn till miljö och resmålets kulturvärden och människor.

– Vi erbjuder ett roligt sätt att uppleva svensk natur. Duktiga guider gör att du kommer nära inpå både djur och natur. Många arr­angemang bjuder dessutom på skönt boende, lokala smaker och kontakt med traktens människor, förklarar Per Jiborn.

Utbudet av svensk ekoturism är i ökande. För 10–15 år sedan fanns till exempel varken tjäderspel eller rovdjursspaning på programmet. Nu erbjuder flera aktörer akt­iviteterna. Mycket är tidiga morgnar och lite strapatser. Men det finns också gott om resmål som är lämpliga för barnfamiljer.

– Timmerflotte på Klarälven är ett spännande familjeäventyr. Fjällvandringen längs Jämtlandstriangeln Storulvån, Sylarna, Blå­hammaren ett annat, säger Per Jiborn.

Om resorna sker på rätt sätt, kan de faktiskt också hjälpa till att skydda hotade miljöer. Genom ditt besök får naturen ett tydligt värde som försvårar exploatering. Inkomster från besökare kan också bidra rent konkret till arbetet med att bevara hotade arter. Ett exempel är Helags fjällstation som donerat pengar från sina fjällräven­safaris till inköp av vinterfoder åt fjällrävar. Insatsen har varit betydelsefull för en av vårt lands mest hotade däggdjursarter.

Gröna rese-Sverige omfattar också andra smaker och nyanser.

På flera platser ordnas matvandringar och kurser med siktet inställt på kost som är nyttig för både oss och miljö. Många lätt föraktade vardagsväxter kan bli till mycket gott, till exempel svinmålla till lasagne och kirskål i sallader.

Tipsen lärs bland annat ut av småländska örtterapeuten och naturguiden Ann-Louise Fransson som också arrangerar örtkurser som går in på djupet hur man använder våra vilda läkeväxter.

– Jag har märkt en klart ökande trend i att vilja lära sig mera om vår vilda natur. Att själv ha kunskapen att gå ut och plocka och laga sin mat lockar. På den senaste kursen vi hade om matlagning på vilda växter, fann vi inte mindre än 20 användbara arter på en och samma plats. Det blir som ett helt nytt skafferi öppnar sig, säger Ann-Louise Fransson.

Svensk natur kan självklart också upplevas på egen hand. Länsstyrelsens hemsidor rymmer besökstips och kartor till landets nationalparker och naturreservat. I flera fall finns också naturkalendrar med mängder av gratisaktiviteter.

– Naturreservaten håller alltid öppet! I vår folder Naturutflykter i Kronoberg finns massor av spännande aktiviteter som är gratis och som leds av kunniga guider. Bland årets utflykter erbjuds alltifrån kräldjurssafari till meditation i naturen vid sjön Åsnen, tipsar Ellen Flygare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Res klimatsmart!

Var och hur vi reser påverkar både klimat och biologisk mångfald, och därmed indirekt oss själva. Res därför klimatsmart och du gör både dig själv och jordklotet en grön tjänst.

 • Res kort och semestra gärna på hemmaplan.
 • Ta tåg i stället för flyg och dina koldioxidavtryck minskar rejält.
 • Hushåll gärna med flygresor tills du kan stanna länge på ditt resmål. Varje tur och returresa med flyg till Thailand släpper till exempel ut nästan lika mycket koldioxid i luften som när du reser med din bil under ett helt år.
 • Tänk lokalt! Gynna traktens pensionat och guider och ät lokalproducerad mat. Då stannar dina pengar kvar i området som du besöker.

Gröna sommarfavoriter i Sverige:

 • Wild Swedens vargsafari, Bergslagen.
  Stämningsfullt och oerhört proffsigt med kunniga guider, skönt boende och spännande föreläsning om varg. wildsweden.se
 • Abisko fjällstation, Lappland.
  Ta tåget till fjäll, vildmark och midnattssol med ombonat boende och riktigt bra mat. Linbana leder till toppen av Njulla med vidunderlig utsikt. Bra vandringsmöjligheter finns också. abisko.nu
 • Haväng & Ravlunda, Skåne.
  Här väntar Österlen som en grön karamell av skimrande bokskogar, vita sandstränder, sjungande sommargylling och mjukt doftande backtimjan. stfhavang.com
 • Stora Karlsö, Gotland.
  Fantastisk plats att övernatta på och uppleva både kvällar och morgnar med fågelbergens sillgrisslor och tordmular i sällskap av sol, hav och branta klippor. storakarlso.se
 • Tumlarsafari, Kullaberg, Skåne.
  Spana efter Sveriges minsta val! Guiderna är väldigt bra och båtutflykten bjuder på storslagna vyer över Kullaberg från havet. Vandra gärna tillbaka till Mölle och avsluta dagen med en god middag. kullabergsguiderna.se

Källa: Mikael Persson, fågelskådande rese­journalist och Per Jiborn, Svenska Eko­turismföreningen.

 

Fler semestertips:

naturensbasta.se: Eko-resor och andra arrangemang.

naturvardsverket.se: Har bland annat förteckningar över nationalparker och Naturrum för barn

svenskaturistforeningen.se: Tips på aktiviteter och semestermål

naturskyddsforeningen.se: Tips och egna arrangemang, som utflykter.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin