Läs senare

Uppdatera mera

Digitalkrönikan:

10 nov 2014


Ibland händer det! Ja, att appar man tycker varit sådär halvbra uppdateras med precis den där funktionen eller det där innehållet man önskade, eller att appar som man redan trodde var närmast fulländade uppdateras och blir ännu bättre. För så är det, många appar förändras, förbättras och växer med tiden, och ibland vet vi inte ens om det.

I iOS syns väntande uppdateringar som röda siffror på AppStore-ikonen. Kanske har du ställt in automatiska uppdateringar, och märker inte ens när allt händer? Ett knep som kan vara bra att känna till, är att det ofta finns en beskrivning av de förändringar som gjorts, om du tittar under ”versionshistorik” på appens sida i AppStore. Du kan också titta på sidan för uppdateringar, där alla appar med nyheter finns listade. Här kan du hitta spännande nya funktioner om du tar dig tid att undersöka saken. Tyvärr görs ingen skillnad i textlistan på uppdateringar som bara fixar tråkiga buggar och de uppdateringar som du verkligen hade behövt känna till, utan det är läsa som gäller om du vill hålla dig lika uppdaterad som apparna.

En gammal goding, som jag tipsat om förut, men som lite halvt i smyg uppdaterats och blivit ännu bättre, är bokskaparappen Book Creator. Förut fanns möjligheten att exportera färdiga böcker som pdf eller e-bok. Problemet var att det var svårt att få med eventuella ljud- och filminspelningar i överflytten, och ett visst mått av krångel med andra appar var nödvändigt. Numera finns lösningen direkt i Book Creator, då det sedan en tid tillbaka är möjligt att automatiskt och utan omvägar exportera hela boken som en självbläddrande filmfil. Filmen går att spara på kamerarullen eller skicka vidare, som vilken film som helst.

En annan, riktigt gammal, favorit, som hängt med sedan 2010, är pekboksappen SoundTouch. Företaget bakom den har gett ut ett antal liknande appar på olika teman, men fortsätter att utveckla originalappen likafullt. SoundTouch är en enkel pekboksapp, med olika kategorier av föremål och djur. Bakom tecknade bilder döljer sig foton och ljud. Sedan ett tag tillbaka finns appen översatt till 33 språk, vilket går att ställa in utan att köpa flera olika versioner. Det går också att ställa in hur många objekt som ska synas samtidigt på skärmen. Appen är perfekt att språkleka med, på många olika nivåer – ännu fler sedan möjligheten att visa text till bilderna lades till.

Viltappen är en uppslagsbok för att identifiera vilda djur i Sverige. Här finns bilder, fakta, spår och läten till närmare 50 däggdjur och fåglar som finns i vår natur. Appen har funnits ett bra tag, men sedan jag tipsade om den sist har den både anpassats för Ipad, fått en funktion för att spara egna naturupplevelser i text, ljud och bild samt rensats på annonser och kompletterats med den, i förskolesammanhang, antagligen mest intressanta spårtypen av alla: bajset. För, handen på hjärtat (men tvätta den kanske först?), är det inte den typen av viltspår vi oftast hittar när vi befinner oss i naturen tillsammans med en barngrupp?

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin