Ur barnens perspektiv

Barnbok 1-3 årMaria Nilsson Thore ger oss möjlighet att följa med under en dag på Ärtan. Barnen Valle, Idde och Ester öppnar dörren och bjuder in oss till deras dag på förskolan.

av Marie Eriksson
17 mar 2017

Alla tre inne på förskolan Ärtan

Maria Nilsson Thore

[Bonnier Carlsen]

Idde och Ester har bråttom in men Valle blir kvar i hallen. Det är så mysigt och varmt vid torkskåpet och han älskar hur det surrar när han lägger örat mot det. När han sitter där får han syn på allt som finns i en hall. Reflexväst­ar, tossor, pinnar, stenar och en ensam vante. Boken är illustrerad ur barnens perspektiv och de tre barnen låter oss ta del av förskolans olika miljöer så som de upplever dem.

Vi får hänga med till ett berg av kuddar som ska bestigas, makalösa tornbyggen och skapande i ateljén. Det är en dag full av aktivitet där barnen också hittar egna stunder, som den vid tork­skåpet. Det sticker ut ett par bara fötter under ett bord, det är Idde som slagit sig till ro där för att pärla ett nytt armband till Valle. Bokens bilder lockar till att benämna olika ting och jämföra med det som finns i den egna förskolan. Sakerna i hallen inns avbildade på ett eget uppslag, liksom materialet i byggrummet och det som finns i ateljén. Det här är en bok som inbjuder till eget bläddrande likväl som till gemensam läsning.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?