Läs senare

Utmana dina sinnen!

JultävlingRedaktionen har knåpat ihop ett lättsamt quiz om smaker och dofter. Kanske något att koppla av med en liten stund i julstöket? Skicka ditt tävlingssvar senast 6 januari 2019 till tavling.forskolan@lararforbundet.se eller Tidningen Förskolan, Box 12239, 102 26 Stockholm.
Vinstregn av böcker utlovas till den bästa av läsekretsar! Ange gärna vilken bok du helst önskar vinna.
God jul!

28 nov 2018

1 Doftbomb. Lökväxt med ursprung i Syrien och Turkiet, som blommar i många färger – blått, vitt och rosa är vanligt runt jul. Växten nådde Sverige på 1600-talet och räknas i dag som en klassisk julkrukväxt. Doftar ofta ganska starkt. Vad heter växten?

1. Hyacint
X. Tulpan
2. Amaryllis

2 Frukt. Det här är en hybrid mellan småcitrus och apelsin som är lättskalad, oftast kärnfri
och rik på c-vitamin. Döpt efter växtförädlaren Marie-Clément Rodier som levde 1839–1904. Vad är det för frukt?

1. Satsumas
X. Mandarin
2. Clementin

Vinn!

3 Godsaker. Om man i köket plockar fram florsocker, vatten, ättiksprit, pepparmyntsolja och mörk choklad –  vad tänker man göra för julgodis då?

1. Chokladkola
X. Mintkyssar
2. Maränger

4 Gult. För att utvinna ett kilo saffran plockas och rensas 100 000–150 000 saffranskrokusar för hand. Ibland fuskas det och då spär man
ut saffranet med en billigare krydda – vilken?

1. Curry
X. Gurkmeja
2. Senapsfrön

5 Praliner. Chokladasken Aladdin har funnits i Marabous sortiment sedan 1939 och är ju en självklarhet på mångas julbord. Namnet Aladdin har sitt ursprung i – ja, vadå?

1. Julsaga av Charles Dickens
X. En Disneyfilm
2. Sagosamlingen Tusen och en natt

6 Julpynt. Att göra en doftande julapelsin, en pomander, är busenkelt. Du behöver en apelsin, ett rött sidenband och kryddan… Vilken krydda är det man dekorerar apelsinen med?

1. Stjärnanis
X. Pomerans
2. Kryddnejlika

Bonusfråga för dig som har tidningen till hands: När du gnuggar, visst känner du då doften av…

1. Glögg
X. Kanel
2. Gran

Vi har 10 ex av varje bok!

Vi lottar ut böcker till vinnarna: Ute året runt – utomhuspedagogikens möjligheter av Titti Olsson (Lärarförlaget), Den underbara gäddan – muntligt berättande i förskolan av Britta Olofsson (Lärarförlaget), Teknik & matematik i förskola och förskoleklass (Lärarförlaget) en temabok från Tidningen Förskolan och Meningsfull samling i förskolan av Britta Olofsson (Lärarförlaget).

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin