Ingår i temat
Arbetsglädje
Läs senare

Utmaningarna får Sörgården att lyfta

På förskolan Sörgården är ett gott arbetsklimat en förutsättning för att känna arbetsglädje. Men det är klart, man måste tycka själva jobbet är roligt också.

18 maj 2016
Utmaningarna får Sörgården att lyfta
Tema arbetsglädje

Arbetsglädje är att se fram emot arbetsdagen och gå med lätta steg till jobbet, möta goda koll­egor – och så förstås all positiv energi barnen ger. Det fina i kråksången är dessutom att arbetsglädje smittar.

I alla fall om vi frågar pedagogerna på förskolan Sörgården i Falköping.

– Visst finns det morgnar då man känner sig oerhört trött, tänker att man inte kommer orka jobba. Men man vet att så fort man kommer till parkeringen utanför förskolan rinner den känslan av, det ger ny energi att träffa kollegorna och barnen, säger förskolläraren Line Quick.

Sörgården titulerar sig språkförskola, ungefär 95 procent av barnen har inte svenska som modersmål.

– Vi brukar säga att Sörgården speglar hur det ser ut i världen, var det är krig och oroligheter. De barnen kommer hit, säger hon.

På de fyra avdelningarna med 93 barn arbetar 17 förskollärare, barnskötare och barnledare/modersmålslärare sida vid sida.

– Kanske är det lite extra utmanande att arbeta på en språkförskola men vi som arbetar här har valt det för att vi gillar utman­ingen och tycker att den är spännande, säger Line Quick.

För till stor del handlar det om att tycka arbetet är roligt, på riktigt:

– Om man inte känner arbetsglädje kan det bero på många olika saker. Ändå måste man våga fråga sig: Trivs jag med själva jobbet? För gör jag inte det är det nog bättre att flytta på sig.

Största hemligheten, enligt pedagogerna på Sörgården, är ett gott arbetsklimat. Det är betydelsefullt att bli lyssnad på av kollegor, att bli bekräftad och att bekräfta andra. Att det är högt i tak och att man ger varandra feedback – både i positiv och negativ bemärkelse. Mycket beror på hur man säger saker och ting men man måste också lära sig att inte ta åt sig personligt av kritik.

– Men å andra sidan, mår vi bra i gruppen och känner oss trygga så gör vi inte det, säger Line Quick.

En annan avgörande – och lite oväntad – ingrediens för det goda arbetsklimatet på Sörgården är fredagsfikat.

– Kanske låter det fånigt, men vi tycker det är väldigt viktigt. Vi fikar förstås inte alla samtidigt utan i omgångar, men för en liten stund kan man lämna jobbet, sätta sig med en kollega, prata, skratta – och ibland gråta en skvätt, säger Line Quick.

Hon beskriver fredagsfikat som ”lite heligt”, de ser alltid till att ta sig den stunden. De bokar inte in någonting annat på fredagsförmiddagar och när det är helgdagar byter de fikadag.

– Det är så viktigt att sätta sig ner tillsammans, umgås och prata om annat än jobb. Det skapar en förståelse för varandra och en närhet, säger hon.

Men även Sörgården har sina tuffa perioder.

– Stora förändringar är alltid jobbigt, som till exempel omstruktureringar i kommunen. Eller när ekonomin på stället inte går ihop, en kollega inte mår bra, personalkonstellationer inte fungerar – eller när andra ifrågasätter vår språkprofil, säger Line Quick.

Vissa svårigheter kan ena: ”Vi ska minsann visa att Sörgården är bra!” Andra gånger är det kämpigare att hitta tillbaka till arbetsglädjen.

– När det känns tungt måste man tänka extra mycket på det här med den öppna kommunikationen och komma ihåg att det mesta faktiskt går att lösa. Och så får man ta en extra stor bit vit chokladkaka på fredagsfikat.

Sörgårdens recept på gott arbetsklimat:

  • Ha gemensamma mål och sträva mot samma håll – även om ni gör olika.
  • Tänk att alla är olika men att alla är bra på något.
  • Kommunikation och åter kommunikation.
  • Struktur är viktigt, att det finns något att hålla sig i. För Sörgårdens del handlar det mycket om arbetssättet och aktionsforskningen.
  • Det är helt okej att ha en dålig dag – men ingenting säger att den behöver sluta dåligt.
  • Skratta och ha roligt tillsammans. Gemensamma upplevelser, som föreläsningar eller annan fortbildning, är också betydelsfulla.
  • Ledningen spelar så klart jättestor roll. Att ha en bra chef som lyssnar och ger stöd i det man gör.
  • Fredagsfika eller ett annat tillfälle i veckan där ni umgås och pratar om annat än arbetet.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin