Ingår i temat
Rörelse

Väcker kroppen med danspass

RörelsePå Stenby förskola i Eskilstuna får barnen dansa i gång sina kroppar. En härlig morgonrutin, tycker både barn och personal.

av Erik Ignerus
14 jan 2019
Förskolläraren Sandra Nordin håller i Wake up and shake up varje tisdag, onsdag och torsdag. Kvart i nio samlas alla barn som vill inne på Stenby förskolas stora torg för att skaka loss till musik.

Finns det något bättre sätt att starta dagen på än tillsammans med femtio barn som studsar upp och ner i takt till Shuffla med Samir och Viktor? Förskolläraren Sandra Nordin har svårt att tro det.

– Det är en otrolig energikick, både för oss vuxna och för barnen. Efter dansen börjar man alltid dagen med ett leende, säger hon.

Kvart i nio på morgonen samlas alla som vill inne på Stenby förskolas stora torg. Där kan barnen sedan, under Sandra Nordins ledning, väcka sina kroppar till musik.

– Vi brukar försöka köra femton minuter ungefär, men ofta kan det vara svårt att få barnen att sluta.

Sedan åtta år tillbaka, när förskolan startade, har barnen och personalen börjat dagarna på det här sättet. Det kallas för Wake up and shake up och inspirationen till konceptet har förskolan hämtat från England, där det används i många skolor.

– En tidigare kollega gjorde praktik på en skola i England där de körde det här. Vi blev inspirerade och tänkte att det var något som skulle passa hos oss. Med tiden har det utvecklats och mer blivit vår egen variant, säger Sandra Nordin.

Tre tips på låtar att dansa till med barnen

1. Händerna upp med Duran och Mollan
  2. A warrior’s call med Volbeat
  3. Superman med The Pinks

”Det är ändå bäst att höra vad som är populärt bland barnen man arbetar med. Gillar du dessutom någon av låtarna själv kommer du kunna bidra med så mycket mer glädje och energi, så välj något du känner dig bekväm med.”

– Sandra Nordin.

Stenby förskola är stor och rymmer sammanlagt 160 barn. Alla avdelningar har mindre hemvister i hörnen av byggnaden och ser vanligtvis inte mycket av varandra. Men på morgnarna möts de i mitten och dansar. Stora som små. Eftersom deltagandet är frivilligt varierar antalet barn, det kan vara alltifrån fyrtio upp till det dubbla.

– Här får de verkligen chansen att ses allihopa. Det är otroligt häftigt när man ser hur ettåringarna spanar in hur femåringarna gör, alla dansar på sitt sätt och utifrån sina förutsättningar.

Sandra Nordin tycker att man märker på barnen att de mår bra när de får börja dagen med rörelse.

– De dagarna vi inte kan köra Wake up upplever vi att det är svårare för barnen att komma ner i varv för andra aktiviteter. Det har blivit en väldigt bra rutin. Sedan är det så härligt med den här gemensamma rörelseglädjen, vi har kul och rör oss tillsammans.

Koreografin och musiken varierar. En vanlig morgon hinner de med tre till fyra låtar.

– Vi kan spela alltifrån dansband till hårdrock. Ibland får barnen komma med önskemål eller hitta på egna koreografier. Andra gånger kan det vara vi i personalen som har en specifik genre som vi vill introducera, för att bredda deras musiklista. Oftast kör vi tre låtar med mer fart i och en avslappnings- eller stretchlåt som avslutning. Annars slutar man med för hög puls.

Barnen är snabba på att lära sig rörelserna till nya låtar. Och danserna följer ofta med dem hem.

– Efter helgen kan det komma föräldrar och berätta att de satte i gång våra låtar på barnens kalas och att alla körde danserna tillsammans då, det är häftigt!

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?