Läs senare

Våghalsig familj på båtäventyr

20 feb 2018

Vinge äger hela havet

Grethe Rottböll, Sara Teleman

[Rabén & Sjögren]

F-klass Vinge äger hela havet är en varm och härlig bok som man lätt tar till sig. När du lär känna Vinge och hans familj vill du följa dem i deras strapatser. När jag läser boken kommer jag att tänka på Sune-filmerna och speciellt Sunes pappa som alltid ger sig in i något nytt projekt utan kunskaper inom området.

Så är det med Vinges familj, de är inga båtmänniskor och kan inte mycket om vare sig båtar eller segling. Om man har en båt och tänkte segla med den, kan det ju vara bra att veta var babord och styrbord är på en båt, eller först och främst hur man sätter upp segel. Det vet inte Vinges pappa och det visar sig att det inte är så enkelt som han tror. Det slutar med att pappan hamnar i vattnet och likaså båtshaken som mamma sträcker ut för att hjälpa honom med.

Berättelsen utspelar sig på en segelbåt som familjen ska segla med till Åland. Segelbåten har de kommit över för en billig peng och till sin hjälp har de en rutinerad gammal man som har mycket kunskap om segling. Innan de kan segla iväg behöver de renovera vissa delar på båten, tur då att gubben Hendrix kan hjälpa till.

Fast pappa tycker inte att det behövs någon hjälp, han tycker inte att gubben är så trevlig. Intressant i dessa genustider att pappor/män ofta framställs som självgående och inte vill ta emot hjälp. Vad vill författaren säga till oss läsare? Vill man befästa könsstereotypa roller eller bara visa på de könsroller vi är fast i?

Språket i boken är lätt för sexåringar att förstå, det är inte krångliga och ovanliga ord. Den är i skriven i jag-form utifrån Vinges perspektiv. Bilderna kompletterar texten och är tecknande i akvarellstil.

I boken får du också lära dig båttermer som styrbord, babord, fendrar och ruff. Det finns tecknade bilder över hur en båt ser ut och vad de olika delarna heter.

Oavsett om du är en van seglare eller en glad amatör så rekommenderar jag denna bok till högläsning i förskoleklass. Ni kommer få nya kunskaper och en skojig stund tillsammans.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin