Vänskap med en blåval

Den stora vännen

Ylva Karlsson, Eva Lindström

[Urax]

3-5 år Caio drömmer om att ha en blåval till vän. En dag på stranden ser hon äntligen en blåval och ger sig ut i en båt på det stora havet. Men vågorna går höga och båten välter. Caio kan inte simma och sjunker längre och längre ned mot botten. Kommer hon att dö nu?

Den stora vännen är en dramatisk och spännande bok av Augustprisvinnarna Ylva Karlsson och Eva Lindström, en perfekt kombination av författare och illustratör. Karlssons poetiska språk med korta effektfulla meningar kompletteras av Lindström med stora penseldrag i smutspastell som skapar en dramatisk atmosfär.

För att ytterligare förstärka dramat är Caio mycket liten på varje bild och ansiktsuttrycken är få. Både blåvalen och havet är enorma men inte hindrar det, eller det faktum att Caio inte kan simma, henne från att ge sig ut i vattnet. Caios blick är ständigt riktad framåt och visar hennes bestämdhet och hur hon känner att hon kan klara det hon vill och att inget ska stoppa henne.

Illustrationerna är tunna och flytande och det enda skarpa på bilderna är Caio som är tecknad med tydliga konturer och täckande färger. De diffusa och mer eller mindre konturlösa bilderna får mig att fundera på om allt är en dröm. Är valen verkligen en riktig val eller symboliserar den något annat? Kanske havet?

Barnen som lyssnar sitter andäktigt tysta och fastnar särskilt för avsnittet där Caio sjunker. Diskussionerna går huruvida man kan andas under vatten och om att drunkna. Barnen berättar även att de också vill ha en blåval som vän. En allvarlig, djup och poetisk bok som behövs bland alla lättsamma, färgglada barnböcker fyllda av lärdomar och sensmoral. En bok om längtan, att ge sig efter sin längtan och en bok om vänskap.

Är du nöjd med er gård?