Läs senare

Var går gränsen?

23 maj 2014

Ett fall som handlar om förskollärartäthet har gått till domstol. Lidingö kommun kräver av sina fristående förskolor att minst 33 procent av personalen ska vara förskollärare. På ett ställe uppfylldes inte kravet och kommunen beslutade att förskolan skulle anställa fler eller böta 30000 kronor. Fallet hamnade i förvaltningsrätten och kammarrätten. Domen ledde till att kommunen fick backa, eftersom lagen inte anger hur stor andel lärare det ska vara i en förskola.

Jaha, då vet vi det. Samtidigt finns ju faktiskt krav i skollagen på att förskollärare ska ha det pedagogiska ansvaret för verksamheten. Hur stor andel krävs för att lagen ska upprätthållas? Var går gränsen? Vi vet fortfarande inte. Jag hoppas sannerligen att den går åtminstone vid en förskollärare per avdelning. Eller vad tycker du?

Vi vet ju också att det är svårt att få tag i förskollärare på sina håll. Det kommer inte ut tillräckligt många nya på arbetsmarknaden. Men för dem som kommer är framtidsutsikterna ljusa. I det här numret möter du några av dem som nyligen gett sig in i yrket.

Som vanligt bjuder vi också på recensioner av facklitteratur och barnböcker. Vi skriver om ny forskning och aktualiteter. Dessutom tittar vi in i en exklusiv elitförskola i New York och som en extra bonus får du reda på sånt du inte visste om Mumins skapare Tove Janson, som skulle ha fyllt 100 i år.

Nu till en liten gissningslek:
Något som finns i de subtropiska, tempererade, subarktiska och arktiska klimaten.
Vilket ord tänker jag på?
Ledtråd nummer två: en fluga gör ingen.
Ledtråd nummer tre: jag längtar efter den.

Svaret är förstås sommaren. Snart är den här. Inte minst märks det för oss pollenallergiker att den är på gång. Just den saken är inte superkul. Men trots medicinen, kliandet och tröttheten – är det ändå värt det när grönskan spirar utanför fönstret, det går att cykla till jobbet utan att frysa och grilltillbehören börjar dyka upp i matbutikerna.

Det är ett tag kvar, och mycket jobb som ska hinnas med innan semesterledigheten någon gång efter midsommar. Men jag erkänner att allt som oftast glider tankarna iväg till fritidshuset i Roslagen. Två höga tallar har vi där på landet som kanske eventuellt möjligen står lite för nära huset. Men det kommer helt enkelt inte på fråga att ta ner dem. För mellan de tallarna fäster vi hängmattan. Där ska jag ligga, med en bok uppslagen och barrdoft i näsan. Jag vet att det kan regna småspik i juli, men pocketboken och den solvarma barrdoften är just nu min mentala målbild (för att snacka lite idrottspsykologi-språk).

Det här är sista Förskolan innan sommaren, nästa nummer kommer i augusti. Ta vara på värmen!

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin