Vem är rövare?

10 dec 2013

Farligheter händer inte bara i sagans värld. Ibland bör vuxna läsa sagor för att kunna lyfta svåra saker för barnen. Boken handlar om flickan Zenobia som är sjuk och hemma från förskolan. Hennes pappa berättar sagor och plötsligt blir det väldigt spännande när det handlar om järnmormor, en grotta, en rövare och att någon stjäl järnmormors cykel. Järnmormor förstår vem som är den skyldige, men är snäll och bjuder på fika. ”Men fortsätter rövaren att stjäla då?”, undrar barnen.

Boken ger uppslag till djupare diskussioner om vilka det kan vara som inte följer de normer som anses vara de rätta, att människor ändå kan förändras och bli lyckliga med familj och barn. Rövaren skulle kunna vara vem som helst, någons mamma eller pappa.

Barnen på förskolan talar ofta om bovar och banditer som sitter i fängelse. ”Visst sitter alla farliga i fängelse”, undrar de.

Ja, vilka är det egentligen som är farliga? Vilka sitter i fängelse? Många viktiga frågor dyker upp när vi läser en bok som denna. Ett stort ansvar ligger förstås hos pedagogen att våga lyfta och svara på barnens frågor. Boken är tänkt för barn i 3–6 årsåldern. Jag tänker att den mer vänder sig till 5–6-åringar.

Zenobia och rövaren
Lilian Edvall,
Sara Gimbergsson
B Wahlströms

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?