Vikarien svär inför barnen

Foto: Istock

Fråga: Hur bemöter jag en outbildad vikarie som uttrycker sig ovårdat med svordomar och slang? Barn­en älskar vikarien, men hen svär i varje mening och jag tycker inte att det är okej eftersom barnen tar efter.

/Mimmi

Svar: Om vi utgår från att förskolan är en del av skolsystemet är disciplinering en grundläggande förutsättning för allt vi gör. Vi vill att barnen ska lära sig att vänta på sin tur och tala vårdat – för det kommer de ha nytta av som vuxna. Då är det självklart att den vuxne förväntas vara en god förebild och förmedla samhällets normer.

Men om vi i stället ser förskolan som en plats där personligheter och kulturer möter varandra, blir det mer komplicerat. Ingen kan med säkerhet hävda att ett visst språk är bättre eller finare – det mesta handlar antagligen om klass och traditioner. Ur det här perspektivet är det bra att normer kring språk (och klädsel) utmanas av personer utifrån. De tillför liv och energi. Problemet är att de även kan ses som hot.

Jag utbildar förskollärare och brukar uppmuntra studenter att ta de konflikter som de orkar med. Om de väljer att gå i strid med förskolans kultur innebär det naturligtvis ett risktagande. För många är det nog lättare att anpassa sig – men jag har svårt att se det som utbildningens mening. På samma sätt hoppas jag att den outbildade vikarien möter kloka handled­are som kan hjälpa hen att förstå värdet av att vara lojal mot förskolans normer. Det finns andra strider som är mer betydelsefulla än rätten att svära i barngrupp. Jag är övertygad om att vikarien har andra kvaliteter som barnen uppskattar.

/Mats Olsson, senior adjunkt vid Malmö högskola

Har du ett problem som du brottas med eller en fråga du vill ha svar på? Här kan du få råd av våra experter. Du kan vara anonym. Mejla oss på forskolan@lararforbundet.se

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?