”Vill inte alltid byta proppar”

DilemmatJohannes får ofta utföra de typiska manliga sysslorna i förskolan, något han vill komma bort från. Mats Olsson tipsar om hur han kan göra.

13 dec 2016
”Vill inte alltid byta proppar”

Dilemma:

Hej! Jag är en manlig förskollär­are som har arbetat i sju år. Jag trivs bra med jobbet, kollegorna och lönen är okej. Men det är oftast jag som får laga trasiga saker, sätta upp bokhyllor, fixa paddorna när de strular, byta proppar och så vidare. Hur ska jag ta mig ur denna situation?

/Johannes

Svar:

Hej Johannes! Jag vill gärna försöka besvara din fråga utifrån mina erfarenheter. När jag började arbeta i förskolan på 70-talet fanns det en stark maskulinitetskritisk rörelse i samhället och vi var ganska många som sökte oss till barnomsorgen med en politisk avsikt. Vi ville bekämpa patriarkat och mansroll genom att ta ansvar för barnen. Samtid­igt försökte vi utveckla våra empatiska förmågor och i bästa fall bli lyckligare människor.

Det var ett ideologiskt projekt och vi fick mycket uppmuntran. Utifrån en likhetsfeministisk teori är könsskillnader konstruerade och vi ville gärna leva upp till bilden av ny mjuk man.

Min strategi var att låta bli att göra maskulint kodade saker. Teorin var att om jag avstod från att snickra, spela gitarr och brottas skulle mina kvinnliga kollegor tvingas ta ansvar för dessa områden. Så här i backspegeln inser jag min naivitet.

Jag bytte hållning och blev mindre ideologisk. Det var betydligt roligare att göra sådant jag var bra på. Dessutom var vi fyra män som kunde dela på bördan att representera maskuliniteten. I bästa fall upptäckte barn och kollegor att vi var olika. En del av oss trivdes bättre i mansrollen. Andra såg professionen som könsneutral.

När jag möter blivande förskollärare försöker jag peppa dem att inte se yrket ur ideologiska perspektiv. Det är ett vanligt jobb och du har inte betalt för att vara genuspilot. Om det inte är just det du brinner för.

Hur stor är din barngrupp?